Pyhävuori

Lapväärtissä, kuuden kilometrin päässä valtatie 8:sta, kohoaa rannikko-Pohjanmaan korkein vuori, Pyhävuori. Pyhävuoren ainutlaatuinen maasto on jännittävä retkeilykohde luonnonystäville, vaeltajille, hiihtäjille, laskettelijoille, kuntoilijoille, historioitsijoille, marjastajille, sienestäjille jne.

Edellisen jääkauden karu perintö on havaittavissa mm. laajoista vierinkivialueista, jotka ovat levittäytyneet koko Pyhävuoren alueelle. Lapväärtissä näitä kutsutaan pirunpelloiksi. Rehevä luonto, kallioseinämät, rotkot ja lehdot voidaan kaikessa rikkaudessaan kokea muutaman kilometrin pituisen vaellusreitin aikana. Pyhävuoren tekee ainutlaatuiseksi tietous siitä, että luolat ovat olleet asuttuja jo ennen edellistä jääkautta.

Pyhävuoren runsas kasvillisuus sisältää monia harvinaisia kasvilajeja. Esimerkkejä näistä ovat mm. metsänemä, valkolehdokki, näsiä, koiranheisi sekä sinivuokko. Yksi harvinaisuuksista on Siperiankärhä (clematis alpina ssp. Sibirica). Kun Siperiankärhä havaittiin Pyhävuorella 1940-luvun lopulla oli löydös ensimmäinen Suomessa. Sitä vastoin sitä esiintyi Norjassa, Gudbrandsdalenissa. Myöhemmin Siperiankärhää on luonnonvaraisena tavattu kahdessa muussa paikassa Suomessa.

Pyhävuorella löytyy viisi merkittyä vaellusreittiä. Reitit ovat 850 metristä 8,5 kilometriin pitkiä. Reitit ovat melko helppoja, mutta näkymät, jotka levittäytyvät vaeltajan edessä, ovat päätähuimaavat.